streda 18. apríla 2012

Bazilej 10. - 17. apríl 2012


Do Bazileja vo Švajčiarsku sme spolu s Betkou cestovali na návštevu rodiny mojej vnučky Gabiky.

Švajčiarsko – oficiálny názov: Švajčiarska konfederácia. Má okolo
7,5 milióna obyvateľov. Má štyri úradné jazyky: nemecký, francúzsky, taliansky a rétorománsky, a tak aj používaný názov krajiny je v štyroch jazykoch.  Pre nemecky hovoriacich Švajčiarov je to Schweizerische Eidgenossenschaft, alebo skrátene Schweiz. Skrátené názvy v ďalších jazykoch – francúzsky Suisse, taliansky: Svizzera, rétorom.: Svizera. Latinský tvar oficiálneho názvu krajiny je Confœderatio Helvetica skr. CH. Táto skratka sa používa ako švajčiarsky medzinárodný kód, medzinárodná poznávacia značka motorových vozidiel, ch - ako internetová doména, alebo CHF – Švajčiarsky frank a i.

Krajina má dlhodobú tradíciu politickej a vojenskej neutrality. Má vyspelý priemysel. Veľmi dôležitý je finančný sektor služieb. Krajina je jedným z tradičných centier bankovníctva.

Stručne o meste Bazilej (čerpané z Wikipedie)
Bazilej (nemecky Basel, francúzsky Bâle, taliansky Basilea) je po Zürichu a Ženeve tretím najväčším mestom vo Švajčiarsku. Leží v severozápadnej časti Švajčiarska a zasahuje až za hranice Nemecka a Francúzska. Má asi 170 tisíc obyvateľov. Je významným centrom priemyslu, hlavne chemického a farmaceutického. Kvalita švajčiarskych výrobkov je svetoznáma.

Vznik mesta Bazilej sa datuje z obdobia pred naším letopočtom. Len niekoľko km od dnešného mesta na mieste keltskej osady, bola okolo roku 44 pred Kr. založená osada Augusta Raurica. Názov mesta Bazilej bol zdokumentovaný v roku 374 nášho letopočtu, s latinským názvom Basilea, alebo podľa starovekej gréčtiny. Vasilèa (kráľovstvo). Mesto bolo v roku 917 vyplienené  maďarským nájazdom. V roku 1019 začala výstavba katedrály Münster. V roku 1356 bola po zemetrasení zničená veľká časť mesta. V období rokov 1431 - 1449 sa tu konal Bazilejský koncil (toľko z Wikipedie).

Sprievodcom v meste nám bol vnučkin manžel Honza.

Prehliadli sme si Münster - roménsko-gotickú katedrálu, ktorá je dominantou Bazileja už takmer jedno tisícročie. Obdivuhodné sú jeho dve veže z červeného pieskovca, vysoké 62 a 64 m.

Katedrála



V krížovej chodbe katedrály sú hrobky významných osobností, m. i. je tam pochovaný Erasmus Rotterdamský - holandský mysliteľ, predstaviteľ zaalpskej renesancie, humanista. Učil na Bazilejskej univerzite založenej v roku 1460 a v roku 1536 v Bazilej zomrel.
Katedrála - krížová chodba



Katedrála - krížová chodba



Ďalším objektom nášho záujmu bola Bazilejská radnica. Je to veľkolepá budova z červeného pieskovca na Martplatz - Trhovom námestí, postavená v roku 1504.

Bazilejská radnica


Vchod do radnice


Pozreli sme si nádvorie budovy. Steny sú bohato zdobené freskami.



























Mestská brána - Spalentor, považovaná za symbol mesta, je zachovaným pozostatkom opevnenia zo 14. storočia.

Mestská brána -Spalentor



Mestom preteká rieka Rýn, ktorá ho rozdeľuje na dve časti. Na ľavom  brehu rieky je to Veľký Bazilej, na pravom Malý Bazilej. Obe časti sú spojené piatimi dopravnými mostami.
Rieka Rýn








Jeden z dopravných mostov




Most s vylúčením dopravy, tzv. Most troch krajín


Na Moste troch krajín





Na rieke je v Bazileji aj nákladný prístav, jediný vo Švajčiarsku. A práve odtiaľto je rieka splavná pre veľké riečne člny. Touto riečnou cestou je Bazilej spojený s najväčším európskym prístavom v Rotterdame (druhým na svete).

Pohľad na Bazilejský prístav






Bazilej je zaujímavý aj tým, že sa v meste nachádza bod, v ktorom sa stretávajú hranice troch štátov: Švajčiarska, Nemecka a Francúzska. Pri prechádzaní mestom môžete voľne prechádzať zo štátu do štátu. Cieľom našej ďalšej prehliadky bol bod. ktorý sa nachádza na okraji prístavu na Rýne.
Pohľad na okraj prístavu s obeliskom,
ktorý označuje bod stretávania hraníc troch štátov



...... a pohľad z blízka

A ešte dva snímky na pamiatku ;-))






Pozreli sme si zaujímavú fontánu -Fastnachtsbrunnen so strojmi ktoré sa pohybujú a rozšplechujú vodu rôznymi spôsobmi. Je dielom švajčiarskeho sochára - metamechanika Jeana Tingue, z roku 1977

Prehliadku videa odporúčam nastaviť na celú obrazovku






Kvalita švajčiarskych výrobkov je svetoznáma. Iste sa už každý stretol s prirovnaním "Presný, ako švajčiarske hodinky", alebo s chýrmi o lahodnej švajčiarskej čokoláde, o kvalitných  chutných švajčiarskych syroch ...

Svetovú výstavu hodiniek a šperkov BASELWORD ktorá sa každoročne koná v Bazileji a ktorá je najväčším podujatím svojho druhu vo svete, sme nestihli. Výstava sa koná každoročne v mesiaci marci, v tomto roku to bolo od 29.III. do 5.IV. Ale ďalšie dve špeciality sme neobišli.

Lahodnú švajčiarsku čokoládu sme ochutnali. Nie priamo v Bazileji, ale v útulnej čokoládovni v neďalekom mestečku Terwill. A stálo to za to. S Betkou a Honzom sme si dali po šálke horúcej čokolády, ale ja som si dal aj s deťmi rez výbornej čokoládovej torty. Veď kedyže prídem znovu do Švajčiarska. No nie? ;-))





...a kúpili sme si z veľkého množstva švajčiarskych kvalitných syrov niekoľko druhov. Veď vyberať´bolo z čoho






a haldy ďalších syrov.






Deti nás zaviedli  do lesa, ktorý začína hneď na druhej strane cesty pred ich domom. Je to pekný náučný les.



Stromy, najmä v blízkosti chodníka majú pod otáznikom ukrytý svoj "rodný list"

















Ďalej je tu poučenie, ako sa určuje vek stromov











Prešli sme popri mieste určenom na opekanie. Bol tu vzorný poriadok. A že sa miesto bežne používa,  sme sa presvedčili, keď sme sa vracali z prechádzky






Ďalej sme prešli popri jazierku ...




... s vyznačením živočíchov ktoré v jazierku žijú ...





... a vodných rastlín ktoré v ňom rastú





V lese žijú zvieratá a živočíchy  s ktorými sa tu možno stretnúť, alebo aspoň uvidieť ich stopy






Poznávanie stromov podľa ich púčikov





Pri prechádzke sme postretli aj niekoľko lesných mužov (nemožno ich nazvať trpaslíkmi, lebo boli väčší ako my)










°  °  °


Ešte veľa by bolo čo obdivovať v tomto meste (ďalšie historické budovy, múzeá, atď.), no viac sme toho nestihli.








*  *  *














*

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára